یک دیپلمات از یک کشور غیر غربی عضو آژانس از قول ناکارتس به خبرگزاری فرانسه گفت: «آژانس میتواند شواهدی از مواد هستهای پیدا کند، اما این امکان هم هست که این کار به خاطر پاکسازیهای ایران امکانپذیر نباشد.»
به گزارش فارس، دیپلماتهای بینام ادعا کردهاند «هرمان ناکارتس» معاون مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته با توجه به پاکسازیهای صورت گرفته در سایت پارچین امکان دارد بازرسان این نهاد سازمان ملل نتوانند شواهدی دال بر انجام آزمایش هستهای در آن پیدا کنند.
بنا به ادعای این دیپلماتها آقای ناکاراتس این اظهارات را در حالی مطرح کرده که در یک نشست محرمانه در وین تصاویر ماهوارهای جدیدی از این سایت به کشورهای عضو آژانس نشان داده است.
یک دیپلمات از یک کشور غیر غربی عضو آژانس از قول ناکارتس به خبرگزاری فرانسه گفت: «آژانس میتواند شواهدی از مواد هستهای پیدا کند، اما این امکان هم هست که این کار به خاطر پاکسازیهای ایران امکانپذیر نباشد.»
آمریکا، اسرائیل و کشورهای همپیمان آنها برنامه هستهای ایران را به داشتن اهداف نظامی متهم میکنند. ایران ضمن رد این ادعاها تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی و یکی از اعضای آژانس، حق استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را برای خود محفوظ میداند.
ایران علاوه بر این ادعاهای انجام فعالیتهای هستهای در سایت پارچین را رد کرده و میگوید پاکسازی مکانهایی که فعالیت هستهای در آنجا انجام شده است به لحاظ فنی غیر ممکن است.
آژانس انتظار دارد ایران خارج از پادمان هستهای مورد توافق دو کشور، به صرف گزارش منابع اطلاعاتی که از آنها نام نمیبرد، اجازه دهد بازرسان آژانس از سایت نظامی پارچین بازدید کنند. ایران در پاسخ به آژانس میگوید هیچ کشوری سایت نظامی خود را به ماموران آژانس نشان نمیدهد، زیرا آژانس وظیفه دارد صرفا از مراکز هستهای بازرسی کند و مراکز نظامی غیرهستهای مشمول بازرسیهای آژانس نمیشوند.
دو مقام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه جاری در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس افشا کردند این نهاد سازمان ملل 80 درصد اطلاعات خود درباره برنامه هستهای ایران را از آمریکا و همپیمانانش به دست میآورد.
ادعای آمریکا در خصوص کشف فعالیت مخفیانه سایت اتمی قدس در ایران
بار دیگر و در راستای خیال پردازیهای غربیها در خصوص فعالیتهای مخفیانه هسته ای در ایران ، این بار واشینگتون تایمز در اقدامی جالب و به نقل از یک مقام امنیتی ایران ! جزئیات این کشف تازه خود را برملا ساخته است:
به گزارش گلپانیوز بار دیگر و در راستای خیال پردازیهای غربیها و تولید اخبار کذب در خصوص فعالیتهای صلح آمیز هسته ای در ایران ، این بار واشینگتون تایمز در اقدامی جالب و به نقل از یک مقام امنیتی ایران ! جزئیات این کشف تازه خود را برملا ساخته است:
تصاویر کشفشدهٔ جدید از سایت اتمی قدس نشان میدهد که ایران به طور واضح از خطوط قرمز عبور کرده و با کمک کره شمالی مرحلهٔ مسلح کردن موشکهای خود به کلاهکهای اتمی را نیز پشت سر گذاشته است. ایران نهتنها توانسته موفقیتهای عظیمی در غنیسازی با درصد نظامی کسب کند، بلکه توانسته اورانیوم غنیشده را به فلز نیز تبدیل کند که خود گام اساسی در ساخت کلاهکهای اتمی است. همچنین استفادهٔ موفقیتآمیز از فلز در رفلکتور نورتن بیانگر این است که ایران در مراحل پایانی طراحی کلاهک هستهای آنهم از نوع پیچیدهتر و قدرتمندتر دومرحلهای آن میباشد. همچنین آنها بر روی بمب پلوتنیومی نیز کار میکنند و در سایت قدس حدود ۲۴ کیلو پلوتونیوم دارند که برای ساخت چندین بمب اتم کافی است. آنها بر روی کار بر مراحل پایانی طراحی بمب هستند که در آن از پلوتنیوم برای ماشه و برلیوم برای خرج استفاده شده.
یک منبع خبری ضد انقلاب دیگر نیز ادعا کرده :
این خبر قرار بوده در کنفرانس خبری در اسرائیل از آقای اوباما پرسش شود و بدلایلی سیاسی نشده.
مسلم است که ادعای تکراری ضد انقلاب در خصوص وجود سایت هسته ای با نام قدس با این شدت فعالیت کذب است اما بر فرض محال اگر صحت داشته باشد نیز چیزی فراتر از غوغای سایت پارچین نیست که سال قبل مورد شانتاژ وسیع غربیها قرار گرفت. و جمهوری اسلامی ایران بر اساس برنامه های ملی و تعهدات بین المللی خود تنها در پی دستیابی به دانش غنی سازی و بهره برداری صلح آمیز از انرژی هسته ای است. اما نکته اینجاست که مدتی است صهیونیستها به شدت به دنبال مخدوش کردن ذهن جهانیان و به ویژه تحریک آمریکاییها علیه فعالیتهای هسته ای ایران هستند و این کشف عظیم! نیز بی ارتباط با این نیت شوم صهیونیستها نمی تواند باشد.
شایان ذکر است که دبا هدف اعمال فشار هرچه بیشتر غرب بر ایران دیروز نتانیاهو با پادرمیانی اوباما رسما از اردوغان به خاطر موضوع حمله به کشتی ترکیه ای و قتل شهروندان ترک عازم به غزه عذرخواهی کرد که این اقدام در کنار اکتشافات جدید صهیونیستها و عوامل خودفروخته آنان دو ماه مانده به انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری در راستای دوقطبی کردن فضا در داخل کشور و در عرصه بین الملل علیه فعالیتهای هسته ای کشورمان هست که در ابتدای سال ۱۳۸۸ و در آستانه انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری ایران نیز با ادعای حمله قریب الوقوع اسرائیل به ایران تکرار شده بود.
جنگ روانی درباره سایت پارچین یادآور کدام واقعه مشابه است؟+عکس
با مقایسه برخی ادعاهای مقامات و رسانههای آمریکایی در مورد ایران و عراق 2003 میتوان به شباهتهای آنها پی ببرد. در زیر نمونههایی از آن آورده شده است.
ادعای آسویشیتد پرس در مورد آزمایش هستهای ایران:
چند تن از دیپلماتها روز چهارشنبه به آسوشیتد پرس گفتند که تصاویر ماهوارهای تاسیسات نظامی ایران ظاهرا کامیونها و خودروهای متحرکی را بر روی این سایت نشان میدهند که حاکی از پاکسازی بقایای رادیواکتیو به جای مانده از انجام آزمایشهای سلاح هستهای میباشد...
دو تن از دیپلماتها گفتند که خدمه سایت نظامی پارچین احتمالا در تلاشند تا مدارک آزمایشهای یک وسیله کوچک آزمایشی نوترونی را که برای انجام یک انفجار هستهای استفاده شده پاکسازی کنند...
این دیپلماتها اظهار داشتند که آنها به این فعالیتهای پاکسازی مشکوک هستند چرا که برخی از این خودروها ظاهرا کامیونهای یدککش و دیگر تجهیزاتی بودند که مناسب حمل خاکهای آلوده از سایت میباشند.
اینگونه اظهارات بسیار شبیه آنچه است که وزیر خارجه سابق آمریکا کولین پاول در نطق معروف 5 فوریه 2003 خود در سازمان ملل ایراد نمود که در منابع خبری مختلف آمریکا اینگونه بازتاب داده شد:
یواسای تودی (02/06/2003):
یکی از تصاویر ماهوارهای نشاندهنده یک تاسیسات جنگافزاری در تاجی واقع در 18 مایلی شمال بغداد است که در آنجا حضور نیروهای ویژه امنیتی و یک خودروی گندزدایی بیانگر وجود سلاحهای شیمیایی میباشد. به گفته پاول، عکس دیگری از همین سایت که در 22 دسامبر گرفته شد، مکانی را نشان میدهد که مسائل و قوائد بهداشتی در آن به اجرا درآمده است. وی همچنین اظهار داشت که موارد پاکسازی مشابهی در حدود 30 سایت دیگر نیز صورت گرفته که این فعالیتها در ماه نوامبر به اوج خود رسیده است، یعنی درست بعد از اینکه سازمان ملل تصمیم گرفت ناظرانی را به آنجا بفرستد...
واشنگتن پست (02/06/2003):
کولین پاول تصاویر ماهوارهای ساختمانهایی را نشان داد و گفت که اینها مخازن سلاحهای میکروبی هستند که کامیونهای گندزدایی در خارج آنها پارک شدهاند و در عکسهای بعدی این خودروها از آنجا برده شدهاند، که این امر نشان میدهد این سایت پیش از آنکه ناظران بتوانند به آنجا برسند «پاکسازی» شده است... پائل گفته است: «این مخازن پیش از رسیدن ناظران پاکسازی شدند و لذا آنها چیزی یافت نکردند...»
آمریکا همیشه پیش از انجام هر گونه عملیات نظامی ابتدا سعی میکند تا از طریق رسانههای خود دست به برپایی یک جنگ روانی در جهان بزند و زمینه لازم برای پذیرش اقدامات خصمانه و تجاوزگرانه خود به کشورهای دیگر در نزد افکار عمومی جهان را آماده سازد و سپس تجاوزهای خود را در قالب اعمالی چون «انساندوستانه»، ایجاد «حقوق بشر» و یا مقابله با «تروریست» به نمایش درآورد.
غربی ها همچنان سردرگم / سایت پارچین ترفند ایران برای امتیازگیری!
مهر نوشت: در پی موافقت مشروط ایران با خواسته آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر بازدید از سایت پارچین، یک رسانه غربی ادعای جدیدی را مطرح کرده است که کاملا نشان از بی اساس بودن ادعاهای قبلی غرب و سردرگمی آنها دارد.در راستای سیاست فشار بر جمهوری اسلامی ایران برای دست برداشتن از حق مشروع بهره مندی از انرژی هسته ای صلح آمیز در طول ماه ها و سالهای اخیر، هر روز با طرح ادعایی جدید و بی اساس از سوی رسانه های غربی و آژانس بین المللی انرژی اتمی روبرو بوده ایم که هرچه به زمان مذاکرات نزدیک تر می شویم، این ادعاها و فشارها با هدف تاثیرگذاری بر روند مذاکرات شدت بیشتری می یابد.
آخرین این بهانه جویی ها که در هفته های اخیر شاهد آن بوده ایم طرح ادعای انجام آزمایشهای هسته ای در سایت نظامی پارچین از سوی ایران در اطراف تهران بوده است که طرف غربی با توسل به برخی تصاویر نامرتبط ماهواره ای و برپایه حدس و گمان خواستار بازدید بازرسان آژانس از این سایت نظامی شد.
"یوکیو آمانو" مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی برای جلب رضایت ایران برای بازدید از این سایت دو روز قبل از آغاز مذاکرات هسته ای بغداد بین ایران و گروه 5+1 وارد تهران شد و ایران در اقدامی برای نشان دادن حسن نیت اعلام کرد در چهار چوب توافقاتی امکان بازدید بازرسان آژانس از این سایت نظامی وجود دارد، به طوریکه "آمانو" به هنگام ترک تهران اعلام کرد فضای مذاکرات مثبت بود و به زودی توافقنامه ای در این خصوص با ایران امضا خواهد شد.
حال در آستانه مذاکرات مسکو، که ظاهرا با اقدام ایران در گفتگو با آمانو ماهیت این ادعای آنها نیزبر ملاء شده است این بار یک سایت غربی به نام "ریل نیوز" در گردشی آشکار با تکرار ادعای قبلی آژانس و سرویسهای غرب که بیانگر دروغ بودن ادعای آنها درخصوص سایت نظامی پارچین و نشانگر سردرگمی غربی ها در قبال ایران هسته ای است، اظهار داشت: ایرانی ها در سایت پارچین آزمایش هسته ای نمی کنند و فقط وانمود می کنند که آزمایش هسته ای می کنند تا بتوانند برای مذاکرات مسکو چانه زنی کنند.
"گرک تیلمن" مدیر سابق دفتر امور نظامی و خلع سلاح استراتژیک آمریکا در مصاحبه ای به "آی پی اس" گفته است: فکر می کنم تصاویر ماهواره ای که از پارچین می بینیم بخشی از اقدامات هوشمندانه ایران برای چانه زنی در مذاکرات است.
همچنین یک کارشناس هسته ای لابراتوار ملی "اک ریج" که پیگیر برنامه های هسته ای ایران است، در این خصوص اظهار داشت: فعالیتهای ایران در پارچین با هدف مهم جلوه دادن این نقطه به آژانس برای تحریک کردن آژانس به بازدید از این مکان و چانه زنی برای گرفتن امتیاز در مذاکرات است.
دیگر دانشمند هسته ای به نام "ناخی" به "آی پی اس" در این خصوص گفت : ایرانی ها خوب می دانند که پاک کردن آثار اورانیوم از یک منطقه تا ده سال امکان پذیر نیست، بنابراین فعالیت های آنها در پارچین با هدف دیگری صورت می گیرد.
پارچین کجاست؟
پارچین نام شهرک و منطقهای است در جنوب شرقی شهر تهران که در شمال شرقی شهرستان پاکدشت قرار دارد.
بخشی از تأسیسات هستهای ایران در این شهرک قرار دارد. کارخانههای صنایع دفاع در پارچین از سال ۱۳۱۱ فعالیت داشتهاند و امروزه حدود ۵۰۰ واحد مسکونی سازمانی و همچنین شهرکهای اقماری دارد. بزرگراه پارچین که از شمال شرقی تهران آغاز میشود از منطقه پارکهای ملی خجیر و سرخهحصار میگذرد. شایان ذکر است در تاریخ ۲۲ آبان ۱۳۸۶ انفجاری در منطقه پارچین رخ داد. که گفته میشود به روستای حمومک نیز آسیب زد.
پارچین، بهانه جدید علیه ایران
فعالیت های صلحآمیز هسته ای ایران در پیچ جدیدی از بهانههای بنی اسرائیلی قرار گرفت.
يوكيا آمانو، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي در حاشيه نشست شوراي حكام در وين در كنفرانسي خبري درباره ايران بار ديگر تكرار كرد كه آژانس «نگرانیهايي جدي در رابطه با ابعاد نظامي احتمالي در برنامه هستهيي ايران دارد» .
بر اساس گزارش دبيرخانه آژانس، وي با اشاره به سفر تيم عالي رتبه آژانس به ايران در ماههاي فوريه و ژانويه هدف از اين سفرها را « حل كليه مسايل باقي مانده» خواند و افزود « اميدوار بودم در اين نشست شورا حصول پيشرفتي اساسي را گزارش كنم. با اين حال با وجود گفتگو هاي فشرده هيچ توافقي درباره رويكردي ساختاري براي حل اين مسايل حاصل نشد. ايران دسترسي به سايت پارچين را آن طور كه ما درخواست كرديم فراهم نكرد.»
وي افزود: در هر حال آژانس میخواهد بررسي مساله هستهيي ايران از طريق گفتو گو و با روحي سازنده را ادامه دهد. هدف اساسي احياي اعتماد بينالمللي به ماهيت منحصرا صلحآميز فعاليتهاي هستهيي ايران است.
مدير كل آژانس گفت که «فعاليتهايي» در حال انجام در سايت پارچين است.
رويترز در تکميل اين اظهارنظر غيرمستند مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي افزود: وي اشارهاي نكرد كه چه اتفاقي ممكن است در حال رخ دادن در پارچين باشد و نگفت كه آيا اين میتواند تلاشي براي پنهان كردن شواهدي در آستانه بازديد آژانس باشد يا خير.
آمانو در اين كنفرانس خبري افزود: ما نشانههايي داريم كه فعاليتهايي در حال انجام در سايت پارچين است. اين باعث میشود باور كنيم كه زودتر رفتن به آنجا بهتر از ديرتر رفتن است.
آمانو همچنين تاييد كرد كه ايران به جاي پارچين دسترسي به سايت ديگري را كه در گزارش نوامبر آژانس به آن اشاره شده بود، پيشنهاد داده است.
رويترز پيشتر به نقل از ديپلماتها گزارش داده بود كه ايران در آخرين ساعات گفتوگوها در تهران بازديد از سايت مريوان را پيشنهاد داده بود اما آژانس اين پيشنهاد را رد كرد.
آمانو گفت كه تيم آژانس چند ساعت پيش از زماني كه قرار بود تهران را ترك كنند از اين پيشنهاد مطللع شده بود و افزود: به اين شكل ما نمیتوانيم كاري جدي انجام دهيم. به اين دليل بود كه به مريوان نرفتيم.
در همين حال نمايندگي دائم جمهوري اسلامي ايران در وين درباره دو دور مذاکرات ميان ايران و آژانس بينالمللي انرژي اتمي در نشست روز دوشنبه 15 اسفند (5 مارس) شوراي حکام بيانيهاي مطبوعاتي صادر كرد.
در بخشي از اين بيانيه آمده است: با توجه به اين واقعيت كه پارچين يك سايت نظامي است، دسترسي به سايت يك فرآيند زمانبر است و به طور مكرر نمیتوان اجازه داد. در پرتو اين سابقه و بر اساس اينکه از آژانس خواسته شده است همه مسائل مربوطه را همچون آزمايشهاي هيدروديناميک را با هم يکي كند، متعاقبا يکبار ديگر اجازه دسترسي داده خواهد شد. اين فرآيند میتواند به طور واضح در زماني که توافق بر روي مداليته حاصل شد، شروع شود.
بازديد پارچين مشروط است
نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي با تاكيد بر آمادگي تهران براي ادامه همكاري با آژانس گفت: پس از توافق درباره چارچوب و اقدامات لازم، به بازرسان آژانس اجازه داده خواهد شد از پارچين بازديد كنند.
علي اصغر سلطانيه كه براي شركت در نشست شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي در وين اتريش بسر مي برد، در گفت وگو با شبكه خبري العالم درباره اجازه ايران به بازرسان آژانس براي بازديد از پارچين گفت: ما درباره چارچوب لازم براي چگونگي بازديد از اين سايتها در ايران مذاكره كرديم. پيش از آن بايد توافقي درباره همه اقدامات لازم صورت بگيرد.
وي افزود: بازديد از پايگاه هاي نظامي مساله اي بسيار خطرناك است و ابتدا بايد چارچوبي براي كار وجود داشته باشد.
سلطانيه گفت: ايران در گذشته اجازه بازديد از بسياري از اماكن را به بازرسان آژانس داد. آنها اين اماكن را بازرسي كردند اما هيچ مواد يا فعاليتي در اين اماكن نيافتند و نبايد بار ديگر خواستار بازديد از اين اماكن شوند.
سلطانيه درباره به تعويق انداختن اين بازديد تا پس از نشست شوراي حكام آژانس تصريح كرد: مذاكرات هنوز پايان نيافته است و ما به چارچوب لازم براي بازديد بازرسان آژانس از اين اماكن دست نيافته ايم.
چرا ايران بازرسان را به پارچين راه نداد؟
پس از پايان دور دوم مذاكرات ايران و آژانس در ماه گذشته مهم ترين محوري كه ابتدا مقام هاي آژانس و سپس رسانه هاي غربي به تبليغات روي آن پرداخته اين بود كه ايران در هر دو دور مذاكره درخواست تيم آژانس براي دسترسي به سايت پارچين را رد كرده است.
يوكيا آمانو در روز 2 اسفند (21 فوريه) در بيانيه اي از ايران به سبب نپذيرفتن دسترسي تيم آژانس به پارچين انتقاد كرد. هرمن ناكارتس معاون وي هم كه سرپرستي هيئت مذاكره كننده با ايران را برعهده داشت، همان روز در وين به خبرنگاران گفت ايران يكي از مهم ترين درخواست هاي آژانس را كه بازديد از پارچين بوده نپذيرفته است.
آمانو در پاراگراف هاي 6 و 8 از گزارش فوريه 2012 هم به اين موضوع اشاره كرده و نوشته است كه تيم آژانس در هر دو دور مذاكرات با ايران درخواست بازديد از پارچين را مطرح كرده ولي ايران اعلام كرده است كه نمي تواند اين درخواست را بپذيرد.
پس از اين اتفاق برخي رسانه هاي غربي شروع به القاي اين موضوع كردند كه ايران به اين دليل از راه دادن بازرسان به پارچين خودداري مي كند كه در حال تغيير دادن وضعيت اين تاسيسات به منظور از بين بردن نشانه هاي فعاليت هسته اي است. اين در حالي است كه ديپلمات ها در تهران مي گويند هم گزارش آژانس و هم تحليل هاي رسانه هاي غربي در اين باره كاملا گمراه كننده است.
يك ديپلمات در اين باره گفت: «در واقع قضيه بسيار ساده است. قصه از اين قرار است كه ايران تاكيد دارد و منطقي هم اين است كه ابتدا يك مداليته شامل جدول زماني و اقدامات طرفين، بايد مورد توافق قرار گيرد و بعد اگر قرار است دسترسي هم به پارچين داده شود، در چارچوب آن مداليته باشد».
وي ادامه داد: «بنابراين دسترسي به پارچين منتفي نيست اما ابتدا بايد مداليته نهايي شود تا روشن باشد در چه چارچوبي و در ازاي چه چيزي و با چه هدفي تيم آژانس به پارچين مي رود».
دكتر علي اصغر سلطانيه نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي در اين باره گفته است: «هر نوع بازديد و دسترسي به سايت پارچين پس از مذاكره و موافقت بر سر يك چارچوب مشخص عملي خواهد بود».
اين ديپلمات مطلع درباره اين شبهه كه تاخير در دسترسي به پارچين ممكن است علامت تلاش ايران براي محو كردن رد پاي فعاليت ها باشد، گفت: «اين اظهارنظر به لحاظ فني خنده دار است. اولا ما مي دانيم ماهواره هاي آمريكايي دائما در حال تصويربرداري از پارچين هستند و هرگونه تغييري را رصد مي كنند و ثانيا فعاليت هسته اي به گونه اي است كه نمونه ذرات آن تا ده ها سال باقي مي ماند و به هيچ وجه قابل محو كردن نيست».
لازم به ذكر است ايران پيش از اين هم دو بار در سال هاي 83 و 84 اجازه بازرسي آژانس از پارچين را داده اما هرگز نشانه اي از فعاليت هاي هسته اي نظامي در آن ديده نشده است.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 23,دسامبر,2024